Als voedingsdeskundige ben je, zoals de naam al zegt, deskundige op het gebied van voeding. Als voedingsdeskundige beschik je over de nodige kennis op het gebied van anatomie en fysiologie en weet je natuurlijk veel van overgewicht, ondergewicht, afslanken, het volgen van diëten, voeding gerelateerde klachten (zoals voedselallergieën, diabetes, spijsverteringsproblemen, migraine, vermoeidheid, huidproblemen), en voedingsbehoeften bij specifieke groepen als sporters, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.
Een voedingsdeskundige heeft een achtergrond in wetenschappelijk onderzoek doen naar voeding en kan dit overbrengen in de vorm van een advies. Een voedingsdeskundige is opgeleid om persoonlijk advies te geven om fysieke problemen op te lossen of om simpelweg te helpen bij gewichtsverlies. De hoofdactiviteit van een voedingsdeskundige is mensen te voorzien van advies op het gebied van voeding. Hierbij wordt iemands levensstijl geanalyseerd en op basis daarvan wordt door de voedingsdeskundige advies uitgebracht om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Bij gezonde voeding draait het meestal een balans tussen goede voedingsstoffen. Zo wordt er gekeken of iemand genoeg koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Werkzaamheden van een voedingsdeskundige
Een voedingsdeskundige is ook een specialist op het gebied van voeding gerelateerde klachten. Denk aan voedselallergie, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en huidproblemen. Daarnaast geeft een voedingsdeskundige ook regelmatig voorlichting over voeding en leefstijl op scholen, bedrijven en sportscholen. Een voedingsdeskundige kan meer uitleggen over eet- en bewegingsprogramma's, waardoor mensen op een gezonde manier hun levensstijl kunnen aanpassen.
Werkwijze van een voedingsdeskundige
Je kunt met uiteenlopende klachten en vragen bij een voedingsdeskundige terecht. Je kunt er terecht voor een persoonlijk advies om je gezondheid te herstellen of te behouden, met gewichtsproblemen, voeding gerelateerde kwaaltjes en hormoonklachten. Om een goed zicht te krijgen op je klachten en/of vragen werkt de voedingsdeskundige met een eetdagboek. Door dit een aantal dagen in te vullen krijgt ze inzicht in je eet- en leefpatroon en of je te veel of te weinig eet. Vaak komt het voor dat een persoon te weinig of verkeerd eet waardoor juist overgewicht ontstaat. Ook wordt er een anamnese afgenomen, dit is een uitgebreide vragenlijst over onder andere je medische gegevens, beweegpatroon en klachten. Op basis van alle verzamelde gegevens zal het behandelplan met bijbehorende adviezen gemaakt worden.
De voedingsdeskundige zal je stapsgewijs begeleiden naar een gezonde leefstijl die je vol kunt houden. Hierbij wordt niet alleen alles over voeding uitgelegd, maar ook beweging, planning en ontspanning komen aan de orde. De voedingsdeskundige is er om jou te coachen zodat je je doel kunt bereiken en behouden. De werkwijze is niet gebaseerd op iets verbieden, maar je bewust te maken van andere betere keuzes. Een kleine verandering kan al een groot positief gevolg hebben. Kortom een voedingsdeskundige helpt haar cliënten om een goede keuze te maken in voeding en leefstijl die aansluit bij het leven van de cliënt.
Het verschil tussen een voedingsdeskundige en een diëtist
De diëtist is ook een expert en specialist op het gebied van voeding. Een diëtist geeft in tegenstelling tot een voedingsdeskundige ook voedingsadviezen bij veel ziektebeelden. Denk aan hartklachten, diabetes, kanker, maag- en darmproblemen en nog veel meer aandoeningen. Door de medische en voedingskundige kennis kan de diëtist een passend voedingsadvies opstellen afgestemd op jouw aandoening, persoonlijke situatie, wensen en bijbehorende eisen. De diëtist werkt samen met artsen en andere hulpverleners in de gezondheidszorg. Alleen professionals met de vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek mogen de titel ‘diëtist’ gebruiken.
Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een voedingsdeskundige?
In de praktijk is het zo dat veel mensen de benaming voedingsdeskundige gebruiken. Het beroep voedingsdeskundige kent geen beroepsbescherming, waardoor iedereen de benaming mag gebruiken. Er zijn tegenwoordig veel coaches en deskundigen op het internet te vinden. Ik zou je willen adviseren om goed te kijken wat voor opleidingen zij gevolgd hebben. Wil jij zeker zijn dat je verantwoord en volledig advies krijgt? Let er dan op dat degene die zichzelf voedingsdeskundige noemt ook daadwerkelijk een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd heeft. Zelf ben ik gediplomeerd gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige. Zo weet je zeker dat je de juiste, wetenschappelijk onderbouwde, adviezen zult krijgen.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties