Gastblog van een moeder van 5 kinderen - Hoe doe jij dat?

"Hoe doe jij dat?" Dat is een vraag die ik vaak kreeg toen mijn vijf, inmiddels volwassen kinderen nog klein waren.
Hoe doe je dat met de was, hoe doe je dat met feestjes, hoe doe je dat met bedtijd, hoe doe je dat
met tv en computer, hoe doe je dat met eten?
Vandaag lezen jullie mijn eerste gastblog over hoe ik ‘dat deed’ met eten.

 

Disclaimer: Ik ben geen voedingsdeskundige. Ik heb ook niet de wijsheid in pacht. Ik ben gewoon een moeder
die praktische oplossingen heeft bedacht voor alledaagse situaties in een druk gezin. Ik deel graag
de dingen die in mijn gezin goed hebben gewerkt. Misschien werkt het voor jou ook.

Waar en wanneer

Als het gaat om kinderen en eten, dan gaat het vaak al snel over de vraag wat je ze voorzet.
Wat is een goed ontbijt? Hoe ziet een gezonde avondmaaltijd eruit? Kunnen we elke woensdag
patat eten? Wat geef ik ze mee naar school? Wat doe ik als mijn kind iets niet lekker vindt? Dat
soort vragen.

Ik heb ervaren dat, misschien nog wel meer dan de vragen ‘wat en hoe’, de vragen ‘waar en
wanneer’ van groot belang zijn.
Regel één in ons gezin was dan ook, dat het eten altijd gebeurde a aan tafel, b op min of meer vaste
tijden en c gezamenlijk.
Een boterham uit het vuistje en naar buiten, eten voor de televisie of computer, zelf maar iets uit de
kast pakken als je iets wilde eten….. dat was allemaal een dikke nee.
Dat gold niet alleen voor de drie hoofdmaaltijden, maar ook voor bijvoorbeeld de thee in de
middag.

Wat zijn de voordelen van deze aanpak?

Het is heel praktisch voor jezelf in de organisatie van je huishouden.
Je weet precies wat je kind eet en wanneer, en de energie die je kind uit de maaltijden haalt is mooi
verdeeld over de dag.
Kinderen leren op een gezonde manier met eten omgaan. Vaste gewoontes rondom de maaltijden
zullen ertoe bijdragen dat kinderen later minder geneigd zullen zijn om te eten als troost, uit
frustratie of in snackvorm.
En in mijn ogen misschien wel het belangrijkst: kinderen leren om echte aandacht te hebben voor
hun maaltijden en om echte aandacht te hebben voor hun tafelgenoten. Als je aandacht hebt voor
wat er op je bord ligt, kun je er meer van genieten. En tijdens het eten kunnen alle verhalen van de
dag worden uitgewisseld. Zo worden maaltijden heel waardevolle momenten van qualitytime met
elkaar.

Drukte en samen eten

Ja en dan komt de tijd dat dit niet meer zo makkelijk te organiseren valt.
Oudste moet naar zijn bijbaantje als middelste moet sporten en jongste van zwemles moet worden
opgehaald. En dat altijd precies net voor of net na etenstijd.
Vader moet overwerken en moeder heeft ‘s avonds een vergadering. Herkenbaar?
Het avondeten werd vanaf dat moment gegeten op de tijd waarop de meeste gezinsleden thuis
waren. De anderen aten ervoor of erna. (En ja, gewoon aan tafel.)
Wij hebben in die drukke periode altijd vastgehouden aan een gezamenlijk ontbijt. Dat betekende
dat iedereen opstond met degene die het vroegst weg moest. Zo hadden we nog minimaal één
maaltijd per dag samen. Voor ons heel belangrijk.

Conclusie

Waar en wanneer er in jouw gezin gegeten wordt is iets waar je zelf heel goed de regie in kunt
nemen. Wanneer je er, net als ik, van overtuigd bent dat deze aanpak grote voordelen heeft voor de
(toekomstige) gezondheid, eetgewoontes en leefstijl van je kind, is het ook in de drukste periode in
je gezin best goed te organiseren. Heb je eenmaal zo’n regelmaat voor elkaar gekregen, blijf dit dan
consequent doen is mijn tip. Dat geeft ook voor jou als ouder de grootste rust. Win-win!

Auteur: Anneke Meijer, docent en ouder


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.