Er is veel slecht advies over afvallen te vinden op internet. Het meeste ervan is óf niet bewezen, óf zelfs gewoon bewijsbaar onwaar. In dit artikel lees je 10 fabels en misvattingen over gewichtsverlies.
Na 8 uur ‘s avonds kun je beter niet meer eten
Het gaat er niet om hoe laat je eet, maar wát je eet. Het is natuurlijk wel zo dat we na 8 uur ‘s avonds vaak voor ongezonde snacks kiezen. Dat kun je inderdaad beter niet te vaak te veel doen.
Donker brood is een gezonde keuze
Hoe donker een brood is, zegt niets over de gezondheid. Het kan namelijk gewoon gekleurd worden. Kies bij voorkeur voor een volkorenbrood. Volkoren is namelijk een beschermde term, waardoor je weet dat een brood veel voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat.
Light is altijd de beste keuze
Sommige lightproducten bevatten dan wel 30% minder suiker, energie of vet, maar vaak wordt dit gecompenseerd door iets anders extra toe te voegen. Een pak yoghurt met vruchten zonder suiker kan bijvoorbeeld weer meer vetten bevatten dan de ‘normale’ variant.
Je mag geen suikers (koolhydraten) eten als je wilt afvallen
Er bestaan diëten die zich specifiek richten op het koolhydraatvrij eten, maar koolhydraten maken je niet dikker dan andere voedingsstoffen. Het is belangrijk om koolhydraten in de juiste verhouding en hoeveelheid eten (net als alle andere voedingstoffen). Bovendien bevatten ook koolhydraten bestanddelen die ons lichaam gewoonweg nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Je moet diëten om af te vallen
In een korte periode gaan we er helemaal voor. We bannen bepaalde voedingsstoffen of -producten volledig uit ons leven of leggen onszelf allemaal strenge eetregels op. Dit vaak in combinatie met (extreem) weinig eten. Diëten is niet de manier om je streefgewicht te bereiken én te behouden. Ja, je valt af, maar je komt net zo snel weer aan wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten. Uiteindelijk ga je toch een keer terug naar je oude voedingspatroon met alle verleidingen die daar bij komen kijken. Enorm zonde van alle moeite en die weken afzien.
Sporten is het belangrijkste uitgangspunt om af te vallen
Veel mensen denken dat als ze voldoende lichaamsbeweging hebben, zij alles kunnen eten en toch zullen afvallen. Natuurlijk is beweging belangrijk, maar sporten is geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Als je hetzelfde blijft eten en daarnaast gaat sporten, zie je op de weegschaal niet heel snel resultaat. Voor het verliezen van 1 kilo lichaamsgewicht moet je 7.000 calorieën verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 17 uur joggen. Het is dus belangrijk om je voedingspatroon aan te passen.
Om af te vallen kun je beter vruchtensap drinken dan frisdrank
Nee, een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola of sinas (± 105 kcal per glas van 250 ml). Druivensap bevat zelfs nog veel meer calorieën (160 kcal per glas).
Van dun zijn word je gelukkig
Veel mensen die te zwaar zijn denken dat ze vrolijker of zelfverzekerder zullen zijn als ze slanker zijn. Dat is niet zo. Vrolijk zijn zit in jezelf en heeft niks met gewicht te maken.
Maaltijden overslaan helpt bij afvallen
Ook denken we vaak dat een overgeslagen maaltijd helpt bij afvallen, omdat er minder gegeten wordt. Maar de realiteit is anders. Het hongergevoel zorgt ervoor dat er tijdens de volgende maaltijd meer gegeten wordt. Bovendien is een maaltijd overslaan om meerdere redenen niet goed. Zo zorgt het onder meer voor een lage bloedsuikerspiegel. Meerdere kleine maaltijden per dag kunnen zorgen voor een betere bloedsuikerspiegel en zal het hongergevoel laten afnemen.
Je hebt een eiwitshake nodig als je fanatiek sport
Je kunt namelijk prima voldoende eiwitten halen uit je voeding. Een eiwitshake is vooral gemak, omdat je het zo opdrinkt. Maar het is niet beter dan eiwitten uit je voeding. Gewone voeding bevat namelijk ook andere voedingsstoffen die je nodig hebt. Dus vertrouw niet volledig op die shakes, maar focus op het op niveau brengen van je eiwitinname middels een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.
Hoe kun je dan wel gezond afvallen?
Oké, we hebben nu gezien hoe het niet moet, maar hoe kun je dan wel verantwoord afvallen? Om af te vallen wil je een verandering in je voeding en leefstijl creëren. Slaap, herstel, stress en sporten zijn hierbij belangrijke factoren. Maar uiteindelijk draait afvallen voornamelijk om een negatieve energiebalans. Dit houdt in dat je minder energie binnen krijgt dan dat je nodig hebt. Dit kun je het beste doen door je voedingspatroon aan te passen. Doe dit gewoon met alledaagse voeding en producten die bij jou en jouw leven passen. Kom je er niet zelf uit? Je kunt altijd de hulp van een professional inschakelen.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties