Gezond leven en afvallen is voor veel mensen redelijk te doen als ze zelf kunnen bepalen wat ze eten of hoe vaak ze bewegen. Als er anderen om de hoek komen kijken, dan wordt het vaak lastiger. Ook kan de mening van een ander over jouw gezonde leefstijl kan je soms best van je stuk brengen. Zo kun je tijdens feestjes worden overgehaald om een wijntje te nemen, op verjaardagen voel je je bijna verplicht om taart en hapjes te nemen, of je vrienden hebben misschien een mening over je gezonde eetgewoonten en je moeder denkt dat je teveel sport. Wanneer je werkt aan een gezonde leefstijl of wilt afvallen doe je dit voor het leven. Het is iets waar je de rest van je leven mee bezig zal moeten zijn. Het is daarom belangrijk dat je wel kunt blijven genieten van dit soort gezellige momenten. Je kunt jezelf nou eenmaal niet opsluiten en al het sociale contact vermijden (dat zou ook heel erg zonde zijn). Wat kun je op zulke momenten wel doen? Dat behandel ik in het artikel van vandaag.
Meningen van anderen over jouw gezonde leefstijl + mijn tips als voedingsdeskundige
Wanneer je gezond gaat leven of bezig bent met afvallen zijn er nog steeds veel situaties waarin je raar wordt aangekeken wanneer je een gezonde keuze maakt. Ik geef mijn cliënten in mijn eigen praktijk mee dat het er (helaas) nou eenmaal bij hoort dat je wanneer je begint met een gezonde leefstijl vrijwel zeker opmerkingen en commentaar (van je directe omgeving) kunt verwachten. Denk aan "Sport je nu alweer? Dat is toch niet gezond meer.", ’‘Kom op zeg, neem gewoon een koekje.’‘ of "Spa rood in plaats van een wijntje? Doe niet zo ongezellig!" Ik deel vandaag een aantal tips hoe je hiermee om kunt gaan en er voor zorgt dat je niet door de mening van een ander jouw gezonde leefstijl opgeeft.
1. Ga niet ontwijken
Het is vaak makkelijker om nee te zeggen tegen een uitnodiging, dan om nee te zeggen tegen een wijntje en een pizza. Als je ergens voor uitgenodigd wordt waarvan je al weet dat er eten zal zijn, is het lastig om je plan vast te houden. Ondanks dat het makkelijker is om dit soort momenten te ontwijken, is het niet de oplossing. Het is de bedoeling dat je een levensstijl creëert die je kunt vasthouden. Het is geen tijdelijk dieet, maar het gezond leven doe je voor altijd. Hoe ga je dat doen als je nooit meer naar gezellige avondjes kunt? Het is dus belangrijk dat je gewoon gaat.
2. Belangrijke mensen zullen het accepteren
Bedenk dat de mensen die echt dicht bij je staan, je zullen accepteren om wie je bent. Mensen die echt om jou geven zullen je steunen in een keuze die ervoor zal zorgen dat jij je fit, sterk en energiek gaat voelen. Uiteindelijk zullen de belangrijkste mensen in jouw leven accepteren dat jij doet waar jij je goed bij voelt.
3. Licht je omgeving in
Het kan enorm handig zijn om je omgeving in te lichten over jouw gezonde leefstijl. Als zij weten waar je mee bezig bent, dan zijn veel mensen bereid om daar rekening mee te houden. Het is handig om dit vooraf al te doen, dan hoef je op het moment zelf niks uit te leggen. Dit is een goede tip als je het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen hapjes en drankjes.
4. Het wordt vanzelf normaal
Vooral in het begin zul veel te maken krijgen met opmerkingen en commentaar over jouw (nieuwe) gezonde leefstijl. Bedenk bij jezelf dat dit vaak tijdelijk is. Anderen zullen vanzelf wennen aan jouw keuzes en manier van leven. Na een paar opmerkingen in het begin kan het vaak al snel stoppen, als jij gewoon blijft doen wat je doet.
5. Houd je doel voor ogen
Mijn ultieme tip is om je doel te allen tijde goed voor ogen te hebben. Wat wil jij bereiken? Hoe wil je je voelen? Wat gun jij jouw lichaam? Waarom vind jij je gezondheid zo belangrijk? In moeilijke situaties is het fijn om op jouw doel en motivatie te kunnen teruggrijpen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit jouw doel is en dat dit is wat jij wilt. Gezond leven doe je voor jezelf en voor niemand anders.
6. Bereid je voor
Bedenk vooraf alvast wat je gaat zeggen, als je weet dat je in een situatie terecht kan gaan komen waarbij je bijna wordt 'verplicht' om ongezondere keuzes te maken. Zeg bijvoorbeeld dat de voeding die je aangeboden krijgt niet binnen jouw doelstelling past of vertel simpelweg dat je er op dat moment geen behoefte aan hebt. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden.
7. Flexibel zijn
Ga je ’s avonds spontaan uit eten of vraagt een vriendin je mee naar het terras? Wees flexibel, zodat je van dit soort momenten kunt genieten. Pas bijvoorbeeld je voeding overdag wat aan, zodat je later op de dag meer ruimte over hebt. En onthoud altijd dat je van één dag veel en ongezond eten je progressie echt niet kwijtraakt. Het duurt misschien ietsje langer totdat je je streefgewicht bereikt, maar dan heb je wel een blijvend resultaat. Dus maak je niet zo druk om dat spontane etentje, maar let er natuurlijk wel op dat je dit niet dagelijks doet.
8. Kiezen
Veel mensen hebben een ‘alles of niets’ instelling. Helaas werkt deze instelling niet goed. Als je een avondje met vrienden doorbrengt, besluit je al snel dat je die avond alles mee gaat eten en drinken. Of je besluit dat je niks neemt. Dat is geen balans. Balans is kiezen voor datgene waar jij écht zin in hebt en daarvan genieten. Het is dus belangrijk om keuzes te maken. Wat vind jij écht lekker? Heb je veel zin in wat pizza? Laat de wijn dan staan. Heb je zin in een wijntje? Kies dan voor een gezondere avondmaaltijd.
9. Deel jouw motivatie
Vertel aan degene die commentaar op jouw leefstijl levert, waarom jij deze keuzes maakt. Zeg dat jij je goed voelt bij het maken van deze keuzes en dat je er lekkerder door in je vel zit. Zo herinner je ten eerste jezelf aan jouw doelen én je motiveert misschien die ander ook om gezonder bezig te gaan. Wie weet inspireer je op deze manier anderen wel om ook gezonder te gaan leven.
10. Oordeel niet
Laat andere in hun waarde en neem ze niet mee in jouw keuzes. Dat jij gezond wilt leven, betekent niet dat je dat ook aan hen moet opdringen. Wanneer jij niet oordeelt over hun eetgewoonten, zullen ze dat ook minder snel bij jou doen. Iedereen heeft eigen normen, gewoontes en prioriteiten en dat is helemaal oké.
Mijn conclusie
Bedenk dat het uiteindelijk gaat om waar jij je goed bij voelt en waar jij gelukkig van wordt op de lange termijn. Wijn drinken en taart eten tegen je zin in, daar wordt uiteindelijk niemand beter van. En onthoud goed dat je ook in een gezonde leefstijl prima kunt genieten van ongezondere producten. Als je écht zin hebt in iets ongezonds, dat moet je dat gewoon lekker nemen.
Dus hoe moeilijk het soms ook is, probeer je niets aan te trekken van wat anderen van jouw keuzes vinden. Zolang jij je doel voor ogen hebt, goed voor je lichaam zorgt en jezelf geen schade toebrengt doet het er niet toe wat een ander daarvan vindt. Mensen die echt om je geven, gaan vanzelf inzien waarom je deze keuzes maakt.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties