In mijn praktijk raad ik mijn cliënten vaak aan om minder kaas te eten. In dit artikel leg ik uit waarom.
De voordelen van kaas
Kaas heeft een aantal positieve kenmerken. Zo bevat kaas veel eiwit en verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, vitamine B2, vitamine B12, vitamine A, magnesium en zink.
De nadelen van kaas
Er zitten echter ook grote nadelen aan kaas:
- Kaas bevat namelijk veel verzadigd vet en zout. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat dit de kans op verschillende hart- en vaatziekten vergroot. Bovendien is de kans op een hoge bloeddruk hoger als je veel zout consumeert.
- Daarnaast zijn veel soorten kaas best heel calorierijk, doordat er zo veel vet in zit. Je komt dus gemakkelijk aan als je vaak en veel kaas eet.
Gezondere keuze
In 10+, 20+ en 30+ kaas zit een stuk minder vet dan in ‘normale’ 48+ kaas. 30+ kaas bevat ongeveer de helft aan slechte vetten. Ditzelfde geldt voor veel soorten geiten- en schapenkaas. Deze hoeveelheid is echter nog steeds een stuk hoger dan die in gezonde opties broodbeleg. Daarnaast zit er vaak alsnog veel zout in. Neem het dus niet te vaak. De meest gezonde soorten kaas zijn naar mijn idee Hüttenkäse en 30+ (smeer)kaas met minder zout. Deze soorten kaas zijn relatief vetarm en de hoeveelheid zout valt enigszins te overzien.
Mijn conclusie als voedingsdeskundige
Het is zeker niet nodig om kaas helemaal uit je voedingspatroon te verbannen. Af en toe genieten van een kaasplankje, meerdere boterhammen met kaas of een kaasfondue is dan ook helemaal prima. Over het algemeen is het wel verstandig om kaas met mate te gebruiken. Ik raad mijn cliënten aan om op gemiddelde dagen niet meer dan één boterham met kaas per dag te eten.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties