Ja, de terrassen zijn weer open! Sinds gisteren kunnen we weer naar het terras en dat betekent (in mijn geval) dat we weer lekker buiten de deur gaan lunchen. In dit artikel geef ik je een aantal richtlijnen en tips waar je op kunt letten, wanneer je een gezonde(re) keuze wilt maken op het terras.
Moet je altijd de meest gezonde keuze maken?
Het is echt niet altijd nodig om de meest gezonde keuze te maken. Zeker als je bijna nooit buiten de deur eet, kun je natuurlijk gewoon lekker kiezen waar je zin in hebt. Als je vaker buiten de deur luncht of wanneer je op je gewicht probeert te letten, is het misschien wel verstandig om bewuste keuzes te leren maken.
Mijn tips als voedingsdeskundige
1. Kies niet voor luxe broodjes
Vermijd luxe broodjes als croissants en saucijzenbroodjes. Ook pistolets en Italiaanse bollen bevatten helaas veel calorieën. Kies liever voor gerechten met ‘normaal’ brood. Een Italiaanse bol bevat ongeveer net zoveel calorieën als drieënhalve boterham. Bovendien bevatten luxe broodjes veel minder vezels. Soms is het niet mogelijk om normaal brood te krijgen, kies dan voor gezond beleg.
2. Volkoren brood
Let erop dat bruin brood niet per definitie gelijk staat aan een volkoren brood. Bruin brood is vaak gekleurd wit brood. Vraag daarom om volkoren brood, dan weet je zeker dat je een gezonde keuze maakt. Dit vult beter en is gezonder. Je houdt langer een vol gevoel. Je zult erachter komen dat bijna elk restaurant tegenwoordig volkoren brood als optie heeft.
3. Gezond broodbeleg
Ga voor gezonde belegsoorten. Kies bijvoorbeeld magere vleessoorten, zoals kip, ham, rosbief, ossenworst, fricandeau, rookvlees, kalkoen en filet americain. Ook kun je gaan voor vis. Let er dan wel op dat vissalades vaak veel mayonaise bevatten en daardoor erg vet zijn. Ga dus liever voor ‘pure’ vis. Ook kun je ei als broodbeleg nemen, of bijvoorbeeld avocado of hummus. Ik zou kaas niet aanraden als broodbeleg, omdat de portie in een restaurant vaak erg groot is. Hierdoor bevat het gerecht gelijk veel calorieën.
4. Portiegrootte
In de meeste restaurants krijg je een groter bord met meer eten voorgeschoteld dan je thuis voor jezelf zou opscheppen. Dat is natuurlijk niet erg, maar probeer te voorkomen dat je gaat overeten. Bepaal van tevoren hoeveel je normaal van het gerecht zou eten en schuif de rest eventueel opzij.
5. Let op met maaltijdsalades
Maaltijdsalades lijken gezond, maar zijn dat lang niet altijd. Als je een maaltijdsalade bestelt, let dan goed op de hoeveelheid kaas, noten en dressing die is toegevoegd. Vaak wordt een maaltijdsalade geserveerd met stokbrood. Vraag dan wederom om de volkoren variant. Ook kun je er voor kiezen om het stokbrood dat erbij wordt geserveerd maar deels op te eten, als het een grote portie is. Ook is het een verstandig idee om de dressing er apart bij te vragen. Zo ben je zelf in de mogelijkheid om de dressing te doseren.
6. Sausjes apart
Ook voor andere gerechten dan de maaltijdsalades is het handig om de dressing, saus of mayonaise er apart bij te vragen. Op deze manier kun je zelf bepalen hoeveel je hiervan eet en bespaar je onnodige calorieën. Heel veel mensen doen dit en de meeste restaurants hebben hier totaal geen probleem mee.
7. Omelet of uitsmijter
Zoals ik net al even zei, is ei op brood in mijn ogen een goede keuze. Denk er daarom ook eens aan om een omelet of een uitsmijter te bestellen. Deze gerechten worden vrijwel altijd geserveerd op normaal brood. Let er wel op dat er niet heel veel kaas is toegevoegd. Ga liever voor een variant met groenten of mager vlees zoals ham.
8. Kies voor calorie- en suikerarme drankjes
Frisdrank, alcoholische dranken en zelfs vruchtensappen bevatten veel calorieën en suiker. Je kunt daarom beter gaan voor water, koffie, thee of spa rood, Rivella, Cola light of crystal clear. Deze laatste dranken bevatten zoetstoffen in plaats van suiker, maar in kleine hoeveelheden is dit absoluut niet schadelijk.
9. Zoek de menukaart van tevoren op
Als je niet overdonderd wilt worden door de verschillende keuzes, kun je vooraf online de menukaart van het restaurant bekijken. Je kunt op die manier alvast in alle rust je keuze maken. Als je eenmaal op het terras zit, heb je vaak al veel trek en is het lastiger om gezonde keuzes te maken.
Conclusie
Ik wil je meegeven dat het allerbelangrijkste natuurlijk is dat je geniet wanneer je op een terras zit. Buiten de deur lunchen is voornamelijk gewoon heel leuk, lekker en gezellig. Een keertje wat ongezondere keuzes maken is dan ook totaal niet erg. Ik vind het persoonlijk handig om wat richtlijnen te hebben waar ik op kan letten als ik meerdere etentjes buiten de deur gepland heb. Ik vind het belangrijk om fit te zijn en goed voor mijn lichaam te zorgen en daar dragen deze tips aan bij. Maar calorieën besparen is in mijn ogen zeker niet altijd nodig. Genieten zonder bezig te zijn met calorieën is ook heel belangrijk. Baal er niet van als je een keertje minder gezond eet, dit hoort ook gewoon bij het leven.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties