In dit artikel vertel ik je meer over eiwitten.
Waarom is eiwit belangrijk?
Eiwitten zorgen voor opbouw en behoud van onze spieren. Ook is het een bouwstof voor alle andere cellen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan organen, haren, huid en zelfs ons bloed bevat eiwit. Daarnaast geven ze ons lang een verzadigd gevoel, bevatten ze aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor verschillende processen en zijn de een bouwstof voor enzymen. Voldoende eiwit binnen krijgen is dus heel belangrijk.
Wanneer krijg je voldoende eiwit binnen?
Voor een normaal volwassen persoon is de aanbeveling om 0,8 gram eiwit te eten per kilogram lichaamsgewicht (uitgaande van een gezond gewicht). Stel je weegt 75 kilo, dan zou je dagelijks 60 gram eiwit moeten binnenkrijgen. Er zijn echter een aantal specifieke groepen mensen, waarvoor aanbevolen wordt meer eiwit te gebruiken:
・ Fanatieke sporters: aanbeveling 1,2-1,8 gram per kilogram (afhankelijk van de sport en intensiteit)
・ Zwangere vrouwen: aanbeveling 1 gram per kilogram
・ Jonge kinderen: aanbeveling 0,9 gram per kilogram
・ Veganisten: aanbeveling 25% meer eiwit te eten dan wordt aanbevolen. (omdat plantaardige eiwitten minder goed te gebruiken zijn door ons lichaam dan dierlijk eiwit)
・ Bij ernstige verwondingen, zoals bijvoorbeeld bij brandwonden, is meer eiwit nodig voor de genezing.
Voorbeelden van eiwitrijke producten
- Kip
- Rundvlees
- Tonijn
- Ei
- Kaas
- Melk
- Kwark
- Volkoren boterham
- Tofu/tempeh
- Seitan
- Havermout
Mijn conclusie als voedingsdeskundige
De gemiddelde Nederlander hoeft niet bang te zijn dat hij/zij niet aan zijn eiwitinname voldoet. 1 portie vlees of vis bevat al bijna de helft van je behoefte. Ook vegetariërs komen gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit, omdat melkproducten en ei ook eiwitrijk zijn.
Voor veganisten is het iets meer opletten. Door het toevoegen van bijvoorbeeld tempe, tofu, seitan of hoogwaardige veganistische burgers, is het echter ook goed te doen om voldoende eiwit binnen te krijgen.
Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties