Review: de verzwaringsdeken

Bij gezond leven denk je misschien niet direct aan slapen, terwijl het wel degelijk een cruciaal onderdeel is van een gezonde leefstijl. Goed slapen is heel belangrijk voor je gezondheid maar ook het afvalproces. Ik zie regelmatig cliënten waarbij slecht slapen een van de redenen is dat gezond leven of afvallen niet lukt. Als je goed slaapt heb je meer energie, kun je stressvolle situaties beter aan, je kunt beter dingen onthouden, werkt efficiënter, bent vrolijker, je hebt meer geduld met anderen en je reactievermogen is beter. Slapen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest. Onderschat het belang van slapen dus zeker niet. Een verzwaringsdeken kan je helpen bij een betere nachtrust. Vandaag deel ik mijn ervaring met de verzwaringsdeken. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is simpel gezegd letterlijk een verzwaarde deken. Het idee is dat een verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt om de positieve effecten te merken. Een verzwaringsdeken oefent namelijk een lichte druk uit op je lichaam wat te vergelijken is met het krijgen van een stevige knuffel. Deze lichte druk, die evenredig verspreid is over je lichaam, draagt bij aan het vrijkomen van verschillende hormonen. Je lichaam zou deze druk herkennen en je lichaam een geborgen en veilig gevoel geven. Dit gevoel zorgt voor minder stress en angst en draagt er aan bij dat je sneller en dieper in slaap valt.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De druk van het gewicht van de verzwaringsdeken wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd. Diepe druk stimulatie zorgt voor een kalmerend, veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer hij of zij lekker is ingebakerd. Dit gevoel draagt bij aan het vrijkomen van verschillende hormonen, zoals melatonine en serotonine en vermindert juist de productie van cortisol. Serotonine is een gelukshormoon en heeft onder andere invloed op je stemming, zelfvertrouwen en slaap. Melatonine is een slaaphormoon. Een gezonde hoeveelheid melatonine draagt bij aan goed slapen. Verder produceert je lichaam bij een goede nachtrust juist minder van het cortisol stresshormoon welke onder andere stress en angst veroorzaakt.

 

De invloed van slaap op afvallen

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat goed slapen ook ontzettend belangrijk is voor het afvallen. Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat tijdens je slaap je hormonen in balans komen en je lichaam tot rust komt. Als je langere tijd niet goed slaapt dan is dit voor je lichaam een vorm van stress. Mede door een wisseling in je hormoonbalans is afvallen dan heel lastig. Als je slecht slaapt heb je daarnaast weinig energie gedurende de dag. Dit kan voelen als constante honger, waardoor je oneindig naar eten blijft grijpen. Vooral zoete producten zijn op zulke dagen heel verleidelijk. Als je moe bent begint je wilskracht en doorzettingsvermogen dan ook een beetje op te raken. Op tijd naar bed gaan kan snaaimomenten helpen voorkomen. Kortom, als je voldoende slaapt voel je je fitter, energieker en sterker. Je kunt hierdoor veel meer aan. Ook het behalen van jouw eigen doelen lukt beter als je uitgeslapen bent. Om deze redenen spreek ik altijd met mijn cliënten over hun slaappatroon.

Tips voor een betere nachtrust

  • Probeer voor het slapen het liefst een uur geen beeldschermen te gebruiken. 

  • Drink geen cafeïnehoudende dranken in de avond. 

  • Sommige mensen slapen slechter als ze ‘s avonds sporten. Kijk of je dit kunt aanpassen.

  • Slaap in het weekend liever niet te lang uit als je slaapproblemen hebt. Dit kan je slaapritme verstoren.

  • Ga op een vast tijdstip naar bed en ga er op een vast tijdstip uit. 

  • Praat over problemen die je hebt, of schrijf ze voor jezelf op. Probeer ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk uit je hoofd zijn als je gaat slapen.

  • Eet niet te veel vlak voordat je gaat slapen. Na een grote maaltijd slaap je vaak slechter.

  • Zorg dat je lekker actief bent gedurende de dag. Actieve mensen slapen beter.

  • Ook na het drinken van alcohol slaap je misschien snel in, maar je slaapkwaliteit is meestal lager. 


Conclusie

Enorm vele mensen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Zo kan het een positief effect hebben op mensen met stoornissen zoals autisme, ADHD, depressie of voor mensen die ’s nachts vaak lang wakker liggen, onrustig slapen en voor de wekker al op zijn. Ook als je geen slaapproblemen ervaart is een verzwaringsdeken prettig in gebruik door het geborgen en veilige gevoel tijdens het slapen. Ook in mijn gezin wordt de verzwaringsdeken gebruikt. Als je overdag behoefte hebt aan een dutje kun je de deken erbij pakken. Ook kun je hem meeslepen naar de bank als je even lekker wilt ontspannen. Wanneer je niet gaat slapen biedt de druk van het deken wel extra ontspanning. Zodra je de deken over je heen trekt, vormt het zich om je lichaam en helpt het je om lekker te ontspannen. In mijn ogen is de verzwaringsdeken zeker een goede investering voor jouw eigen gezondheid. Daarnaast is het ook een superleuk product om iemand cadeau te doen.

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.